1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Санкции за търговците на фуражи

Санкции за търговците на фуражи

До края на 2006 год. страната ни трябва да изгради 8 ветеринарни пункта, а сега действа само един - на Капитан Андреево

 

Националната ветеринарно-медицинска служба неотдавна е предложила Изпълнителната агенция по зърното и фуражите да отнема лиценза на производителите и търговците на фуражи, които не представят в срок лабораторните си проби.

Повод за драстичната мярка отново е била европейската мисия, която неотдавна посети страната ни, информира представителят на агенцията по зърното и фуражите в Монтана Фердинанд Николов. Според членовете на мисията проблем, заради който би трябвало да се даде твърде негативна оценка на страната ни, е бил именно слабият контрол върху фуражите. На територията на област Монтана вече не съществуват фирми с държавно участие, които да произвеждат концентрирани фуражи. Частните фирми, които правят различни видове смески за птици, свине, зайци и др. са 4-5 и водят редовно документацията си, коментира техен представител. Редовно се водят дневниците за произведените и продадени фуражи, редовно се правят и пробите, защото в противен случай се рискува заплащането на евентуални щети върху стадото, хранено с определен фураж. На монтанските производители на фуражи не им е ясно какво е дало повод на европейците да съдят така строго. Вероятно са попаднали на партиди от нелегитимни производители, коментират те.

До края на 2006 год. страната ни трябва да изгради 8 ветеринарни пункта, а сега действа само един - на Капитан Андреево, докато три пункта очакват скоро акредитация от делегацията на Европейската комисия.

Според експертите у нас и в ЕК закъснява разглеждането от Народното събрание на Закона за ветеринарно-медицинската дейност и това трябва да е една от първите задачи на новия парламент./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.