1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Санкцията за замърсяване на околната среда трябва да стане поне 500 000 лева

Санкцията за замърсяване на околната среда трябва да стане поне 500 000 лева

Снимка:

От властите са предприети всички действия, за да бъде ограничено замърсяването

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще предложи законови промени, с които максималната глоба при замърсяване на околната среда да скочи поне пет пъти до 500 000 лева.

„Ще предложа на Народното събрание санкцията да бъде преосмислена и увеличена, особено за нефтени продукти“,  каза Василева пред журналисти във Варна. Според нея глобата трябва да стане поне 500 хил. лева.

Наложената на „Лукойл Нефтохим“ санкция от 100 000 лева за разлива на бензин край бургаския квартал „Долно езерово“ е максималната в момента по закон, но е прекалено ниска цена за причиненото замърсяване, добави Василева. Тя обясни, че независимо каква е причината за разлива, отговорност носи операторът на съоръжението.

При възникването на инцидента в Бургас от властите са предприети всички действия, за да бъде ограничено замърсяването, каза още Василева.

В 13:00 часа на 20 юни, събота, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, министър Василева ще посети отново мястото на бензиновия разлив, за да проверят в каква степен са отстранени щетите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.