1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САПАРД ще подпомага само породисти животни

САПАРД ще подпомага само породисти животни

Фермерите ще получават средства още за закупуване на ветрогенератори и вятърни помпи за изпомпване на вода

 

Програма САПАРД на Европейския съюз (ЕС) вече ще се подпомага само първоначалното закупуване на чистопородни женски животни от млечни породи, които са включени в родословна книга. Става въпрос за говеда, овце, кози и др. Земеделските производители могат да кандидатстват по тази мярка само веднъж за целия период на действие на програмата, който изтича в края на 2006 г. Това е записано в промените на Наредба №14 от 2001 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за инвестиции в земеделски стопанства по САПАРД. Инвестицията за покупката на породисти млекодайни видове ще се подкрепя само при условие че стопанството на кандидата отговаря на изискванията в областта на опазване на околната среда, хуманното отношение към животните, хигиенните и ветеринарните норми. До момента програмата финансираше закупуването на породи, които са включени в родословната книга и представляват до 1/3 от първоначалния брой на животните.

В сектор "Мляко и млекопроизводство" ще се подпомага покупката на оборудване с филтри и създаване на пунктове за дезинфекция, осеменяване и за събиране на мляко. Също така изграждането и оборудването на млекосъбирателни пунктове, включително лабораторно оборудване. Тази дейност е допустима само ако кандидатстват признати браншови организации на производители. За целта ще се изисква удостоверение за регистрация като организация на производителите, издадено от Министерството на земеделието и горите.

Трябва да има разрешително за ползване на строеж, издадено от Дирекцията за национален строителен контрол, и акт 16. Необходим е протокол за проведени 72-часови проби. Също така разрешително за упражняване на дейността, издадено от ХЕИ или от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Трябват сертификати за произход и качество на всички елементи на предмета на инвестицията. Кандидатите ще представят първични счетоводни документи, доказващи извършени разходи с касова бележка или съответен платежен документ, прикрепен към всяка фактура, който да доказва плащането. Необходимо е банково извлечение или договор за кредит и банкова гаранция за добро изпълнение (в случай на междинно плащане), и застрахователна полица на предмета на инвестицията в полза на Държавен фонд "Земеделие".

Фермерите ще получават средства още за закупуване на ветрогенератори и вятърни помпи за изпомпване на вода. За целта трябва да имат лиценз за производство на електрическа енергия, в случай че ветрогенераторите са с обща инсталирана електрическа мощност над 5 мегавата. Трябва да разполагат и с разрешение за ползване на обекта, издадено от ДНСК.

Промени има и в сектор "Месо и месопроизводство". САПАРД ще подпомага инвестициите в бранша, при условие че стопанството на кандидата отговаря на изискванията в областта на опазване на околната среда, хигиената и хуманното отношение към животните и ветеринарните изисквания във фермата съгласно приложението за новозакупени животни. Изискванията са свързани с европейските стандарти и норми./dnevnik.bg/evropa

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.