1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Със средства от ЕИБ ще се подпомага националното съфинансиране на проекти по оперативните програми

Със средства от ЕИБ ще се подпомага националното съфинансиране на проекти по оперативните програми

Министерският съвет одобри проекта на Финансов договор между България и Европейската инвестиционна банка

Министерският съвет одобри проекта на Финансов договор между България и Европейската инвестиционна банка за финансиране на проект „България – съфинансиране по Фондовете на ЕС 2014 – 2020 (СПЗ)“ и упълномощи министъра на финансите да го подпише.
В Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г., е предвидено през следващия програмен период да бъдат осигурени средства от Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на проектите, които ще се изпълняват в рамките на оперативните програми. С чл. 74 от Закона за държавния бюджет за 2014 г. е даден мандат за провеждане на преговори и сключването на финансов договор за структурен програмен заем в размер до 500 млн. евро за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 г., при условие за последваща ратификация.
С подписването на Финансовия договор между България и ЕИБ ще се осигурят допълнителни средства, които ще подпомогнат правителството при осигуряването на националното съфинансиране по проектите, реализирани със средства от фондовете на ЕС в рамките на оперативните програми. По този начин ще се гарантира тяхното изпълнение и успешното усвояване на средствата от фондовете на ЕС. Това ще допринесе за развитието на железопътната, пътната инфраструктура и интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на ЕС, за подобряването на системите за управление на водите и отпадъците и постигането на устойчив и балансиран икономически растеж на страната в средносрочен и в дългосрочен план.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.