1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САЩ и Мексико реформират НАФТА

САЩ и Мексико реформират НАФТА

Доскоро американският президент наричаше НАФТА "катастрофа за нашата икономика"

Споразумение за реформа на търговското споразумение НАФТА постигнаха Съединените щати и Мексико. Канада, третата страна по договора, влязъл в сила през 1994 година, засега остава в изчаквателна позиция.

През последните няколко дни Съединените щати и Мексико загърбиха разногласията си относно търговията и същевременно подадоха ръка на Канада да се присъедини към новите преговори. "В най-скоро време ще се срещна с президента Тръмп, за да обсъдим бъдещето на НАФТА, и се надявам, че и Канада ще се включи", написа мексиканският държавен глава Енрике Нието в своя профил в социалните мрежи. Нието смята, че още преди края на седмицата преговорите ще приключат, тъй като търговският обмен между трите държави е от изключително значение за всяка от тях.

Доналд Тръмп от своя страна обяви, че името НАФТА ще изчезне, но как ще се казва новото споразумение все още не е ясно. Следващата му стъпка щяла да бъде телефонен разговор с канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Според Тръмп вариантите за бъдещите отношения са два – отделен канадско-американски договор, или включването на Отава към споразумението между САЩ и Мексико.

Доскоро американският президент наричаше НАФТА "катастрофа за нашата икономика". През изтеклите месеци трите държави преговаряха за реформа на договора, а през последните няколко седмици Белият дом се концентрира върху двустранните разговори с Мексико.

НАФТА е едно от най-всеобхватните търговски споразумения в света, позволяващо безпрепятствения стокообмен в цяла Северна Америка. За мексиканската икономика договорът е от най-голямо значение, тъй като 80 процента от износа на страната са насочени именно към Съедините щати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.