1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САЩ пускат на пазара продукти от генномодифицирани животни

САЩ пускат на пазара продукти от генномодифицирани животни

В ЕС искат забрана на продажбата на месо от клонирани животни

Очаква се на пазара скоро да излязат месни и млечни продукти, произведени от генетично променени животни. Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) вече публикува процедурата, която ще следва при разглеждане на предложенията за създаване на генетично подобрени животни.

Те могат да произвеждат лекарства в кръвта или млякото си и да дават по-здравословно месо или мляко. Други видове се създават без подобни специални качества, но са устойчиви на определени зарази, например луда крава

Асоциациите за защита на потребителите изказаха недоволството си от правилата, които не предвиждат обозначения върху стоките, създадени от генетично променени животни.

Междувременно европейските депутати поискаха да се наложи пълна забрана на продажбата на месо от клонирани животни на територията на целия Европейски съюз. Призивът на европейските депутати става само няколко месеца след като американските регулатори официално защитиха позицията, че "няма разлика между клонираното месо и обикновеното".

Евродепутатите са убедени, че "месото от клонирани животни не е толкова добро както от другите животни". Според тях ЕС трябва да "защити животните и имиджа на висококачественото селско стопанство" на територията на съюза.

Природозащитниците са убедени, че клонираните животни имат повече дефекти, много по-бързо стареят и умират в сравнение с обикновените. Според американците то е също толкова безопасно, колкото и обикновеното.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.