1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съществува възможност за по-широко навлизане на японския пазар на българското розово масло

Съществува възможност за по-широко навлизане на японския пазар на българското розово масло

Япония е традиционен партньор на страната ни в азиатския регион

Възможностите за разширяване на търговско-икономическите отношения между България и Япония бяха обсъдени на българо-японски икономически форум в Министерство на икономиката днес, 22 януари. В дискусията с представители на японския бизнес участваха зам.-министрите Любен Петров и Даниела Везиева, Евегени Иванов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Атанас Ненов, изпълнителен директор на „Национална Компания Индустриални зони” ЕАД Анелия Бъклова, директор  „Маркетинг“ на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Основна цел на форума беше да представи възможностите, които България предлага в сферата на търговията и условията за инвестиции в страната ни, както и нашите индустриални зони.

„Япония е традиционен партньор на страната ни в азиатския регион. През миналата година се навършиха 55 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония.”, каза зам.-министър Петров.

Според него  редица български хранителни стоки могат да присъстват по-осезаемо на японския пазар като българските вина, пчелния мед, билковите и здравословните продукти. „Съществува възможност за по-широко навлизане на японския пазар и на българското розово масло и продукти от роза, фармацевтични и козметични продукти, както и високотехнологични продукти, произвеждани от български фирми”, допълни зам.-министърът.

С най-голям дял в българския износ за Япония са инвестиционните стоки над 14 млн. щ.д. за първите десет месеца на 2014 г., което е с 10% повече спрямо същия период на 2013 г. Второ място в българската експортна листа заемат потребителските стоки, от които с най-голям дял са хранителните продукти – 5 млн. щ. д за периода януари-октомври 2014 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.