1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Състоянието на есенниците в област Ямбол беше определено като средно

Състоянието на есенниците в област Ямбол беше определено като средно

 

Като цяло състоянието на есенните култури на територията на област Ямбол беше определено като средно. Земеделските производители не са предоставили данни за пропаднали, разорани или реколтирани за фураж площи. Информацията беше оповестена  от експерти от областната дирекция "Земеделие и гори" след цялостно обследване на посевите в региона.
     
Падналите дъждове през последните десет дни в  Ямболска област са около 40-45 л. на кв. м. Положителното им влияние върху част от посевите с пшеница, загубили листната си маса в периода на сушата е нулев, а върху други е частичен.

Какви са пораженията върху пшеницата сега не може да се прецени точно   
според експертите в областната дирекция. Тяхното мнение е, че  при ечемика те са минимални. Валежите са спомогнали при формирането на репродуктивните органи при зимните житни насаждения и при наливане на зърното. В Ямболска област най-много са засетите площи с пшеница -622 370 декара, ечемик - 104 600 декара, рапица - 23 250 и тритикале 765 декара.
    
Падналите валежи ще спомогнат за доброто развитие на пролетните култури кориандър, слънчоглед, царевица, просо, сорго, допълниха служители от областна дирекция "Земеделие и гори".
 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.