1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сътрудничество между България и Италия в областта на земеделието

Сътрудничество между България и Италия в областта на земеделието

 

Заместник-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова, заедно с президента на италианската Област Пулия г-н Ники Вендола, откриха Семинар на тема "Инструменти за защита и сертификация на качествени хранителни продукти: обмяна на опит и възможности за сътрудничество между област Пулия и България".

Решението за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на земеделието между българското и италианското министерство е добър знак за активизиране на диалога и откриване на нови възможности в сферата на инвестициите, производството и търговията със селскостопански и хранителни стоки, заяви зам.-министър Бъчварова. Тя припомни, че на 22 март тази година Министерският съвет е приел Национален план за развитие на биологичното земеделие за периода 2007 - 2013 г. Той има 5 стратегически цели, за осъществяването на които е отделен огромен финансов ресурс - 164.544 млн. лв. Тези средства ще помогнат на биологичното земеделие у нас да развие своя потенциал и да бъде конкурентоспособно на европейския пазар.

Италия заема седмо място сред чуждестранните инвеститори в България. През 2006 г. преките инвестиции възлизат на 73,6 млн.щ.д. Нашата страна има желание притокът на италиански инвестиции да продължи да расте, като перспективни за това се очертават областите енергетика, инфраструктура, банковото и застрахователно дело, земеделие, туризъм и хранителната промишленост, каза още зам.-министър Бъчварова.

Президентът на италианската Област Пулия г-н Ники Вендола заяви, че е от изключително значение развитието и обмяната на опит в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Според него е необходимо да бъдат разработени повече програми за развитие на селските райони, защото икономиката и екологията са тясно свързани.

Италианският посланик у нас Джован Батиста Кампаньола припомни, че на срещата между министрите на земеделието на Италия и България през април т.г са установени основните параметри за активно сътрудничество. От страна на Италия е деклариран ангажимент Пловдивският панаир да бъде поканен на италиански традиционни изложения на виното.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.