1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съветът на министрите определи рибните квоти в ЕС за 2010 година

Съветът на министрите определи рибните квоти в ЕС за 2010 година

Споразумението предвижда намаляване на квотите за някои преексплоатирани видове

В нехарактерно бързо темпо европейските министри на риболова решиха само за два дни размера на рибните квоти за 2010 година. За сравнение през миналата година споровете продължиха цяла седмица.

Споразумението предвижда намаляване на квотите за някои преексплоатирани видове. С 25% спрямо тази година се намалява квотата за улов на треска (Gadus morrhua) в Западна Шотландия, а с 20% на морски език в Източния Канал. С между 15% и 35% се намаляват квотите за улов на всякакъв вид треска (Melanogrammus aeglefinus), като изключение се прави само за Западна Шотландия. Испания пък успя да се пребори да се възобнови улова на аншоа в Бискайския залив, който беше забранен през последните четири години. Квотата за 2010 година ще е 7 хил. тона. Увеличава се квотата за улов на хек с 15%, както и със 72% на улова на херинга в Келтско море. Има увеличение от 14% за улова на писия в Ирландско море.

Специално предложение на Дания, Великобритания и Германия за инсталация на камери на риболовните траулери също беше одобрено. Всеки капитан, който се съгласи на кораба му да се инсталират три камери, ще получи увеличение от 5% в улова спрямо тонажа си. Мярката се въвежда с цел да се предотврати свръх улова и изхвърлянето на мъртва риба преди връщането на плавателния съд на суша – често срещана практика в днешни дни.

 

 

Етикети квоти, улов, риба
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.