1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Съвместни проверки на терен при домашни и диви животни

Съвместни проверки на терен при домашни и диви животни

Мероприятието е в рамките на проект “Съвместна информационна система за оптимизация на процесите “Едно здраве” в трансграничния регион“

През периода 24 - 26 септември 2014 г. в областите Перник и София, България се проведоха съвместни проверки на терен. Участници в мероприятието бяха експерти на ветеринарните и здравните власти, ловци и фермери от България и Сърбия. Проведеното събитие е продължение на обмена на опит и добри пратки между ветеринарните лекари, ловците и фермерите от България и Сърбия. Целта на съвместните проверки е същата като първите съвместни проверки, проведени през юли 2014 в Сърбия, с фокус към последващо подобряване на мерките за съвместно взаимодействие.

Съвместните инспекции ще допринесат за уеднаквяване на подходите за взимане на проби (процедури, еднакво приложими в България и Сърбия), с което ще се даде възможност за по-добра съвместимост на данните, които ще се въвеждат в съвместна информационна система. Чрез тази дейност се предвижда да се подобри цялостното практическо прилагане на съответните процедури за контрол в Сърбия и България съгласно изискванията на ЕС. По време на събитието бяха обсъждани въпроси, касаещи предоставяне на „полева“ информация от различните  заинтересовани страни, както и правилната обработка на тази информация.  Мероприятието е в рамките на проект “Съвместна информационна система за оптимизация на процесите “Едно здраве” в трансграничния регион“.

По време на мероприятието бяха посетени Центъра за оценка на риска към БАБХ, ловна площадка, ферми (с млекосъбирателен пункт), лаборатории за екзотични и особено опасни инфекции (към НДНИВМИ, БАБХ). Теоретично и практически бяха показани мерките, които се предприемат от компетентния орган за превенцията, контрола и ерадикацията на най-важните болести за трансграничния регион като Африканска и Класическа чума по свинете, Син език, Шап и т.н. Беше дадена актуална информация за болестта Син език за Софийска област и в този аспект бяха споделени между участниците от четирите партньора по проекта последващи възможни действия, включително и ваксинационна политика за 2015г.

Проектът е обща инициатива между България и Сърбия с основна цел укрепване на териториалното сближаване между граничните териториални звена и подобряване на системата за контрол по отношение здравето на домашните и дивите животни и хората в целия пограничен район.

Проектът се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИПП   България – Сърбия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.