1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Създадена е необходимата организация за събиране и извозване труповете на умрелите животни

Създадена е необходимата организация за събиране и извозване труповете на умрелите животни

Лицензираните ветеринарни лекари и районните ветеринарни лечебници да се включат активно в мероприятията на общините и гражданска защита по предотвратяване разпространението на заразни заболявания.

 

Директорите на Районните ветеринарномедицински служби /РВМС/ да информират всички кметове на общини и кметства, че екарисаж "Брамас 96" АД в гр. Шумен е готов да създаде необходимата организация за събиране и извозване труповете на умрелите животни, вследствие на наводненията, причинени от проливните дъждове. Това гласи заповед на генералния директор на НВМС доц. Жеко Байчев, подписана днес.

Заповедта е във връзка със създалата се усложнена ситуация и като мярка срещу разпространението на заразни болести, в резултат на природните бедствия.

Да се създаде организация за събиране на информация от общините и кметствата за наличие на издавени животни, която да се подава до шуменския екарисаж, разпорежда генералният директор на НВМС. Информацията трябва да е придружена с името на подателя, мястото на обаждане и телефон за обратна връзка. За целта са открити следните горещи денонощни телефони: 054/ 83 12 98 и мобилен: 0887/83 93 85, както и тел. 054/83 09 25 и мобилен: 0888/72 51 73.

С друга заповед на генералния директор на НВМС се нарежда да се организира вземане на мозъци от умрели едри преживни животни над 30 месеца и дребни преживни животни над 18 месеца за изследване за заболяването "луда крава". Лицензираните ветеринарни лекари и районните ветеринарни лечебници да се включат активно в мероприятията на общините и гражданска защита по предотвратяване разпространението на заразни заболявания. Да се засили контролът в предприятията за добив и преработка на животински продукти по отношение на произхода на суровините, обезвреждането на отпадъците, както и изследване качеството на питейната вода, е записано още в заповедта.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.