1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Създава се нова агенция за земеделските помощи

Създава се нова агенция за земеделските помощи

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на закона за подпомагане на земеделските производители

 

Създава се разплащателна агенция и интегрирана система за контрол. Без тях страната няма да може да усвоява повече от 40% от предвидените средства за България от ЕС

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на закона за подпомагане на земеделските производители. Текста ще регламентира механизма за усвояване на помощите, които България ще получава от Европейския съюз.

Земеделските производители ще се регистрират в разплащателната агенция, за да получават субсидии от Европейския съюз. Очаква се чрез агенцията за българското земеделие да бъдат усвоени 2.5 млрд. лева.

На 18 януари идва мисия на Европейската комисия по въпросите на разплащателната агенция. Ще бъде направен и преглед на законодателната рамка. Министърът на земеделието Нихал Кабил изрази надежда през януари да бъде второто четене на закона и той отново да получи голяма подкрепа.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.