1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сдружаването и групирането е бъдещето на дребното земеделие

Сдружаването и групирането е бъдещето на дребното земеделие

Броят на стопанствата в Монтанска област е нараснал с 221, а блоковете с 531

 

Вече са известни резултатите от кампанията по регистрацията на стопанствата за общо плащане на площ за 2008 год. в Монтанска област. Броят им е нараснал с 221, а блоковете с 531.

При директните плащания определящ фактор за равнището на получената субсидия е размерът на стопанствата. От една страна, изискванията за минимален размер на стопанството и на обработваните парцели ще ограничи достъпът до субсидии на преобладаващия брой дребни стопанства. От друга страна, големината на стопанството е определяща за размера на получената помощ.

Например в община Берковица са регистрирани 192 земеделски стопанства в обща площ от 3288 дка, което прави по 17,125 дка на стопанство. В община Лом обаче на всяко от 182-те регистрирани земеделски стопанства се падат по 99,109 дка обработваема земеделска земя.

Изискването за минимален размер от над 10 дка ще бъде ограничително условие за получаването на субсидии за преобладаващия дял от стопанствата - 74 на сто, които стопанисват само 5 процента от земята. Едва 26 процента от стопанствата отговарят на условията и потенциално могат да получат директни плащания. Това сочи статистиката на държавен фонд “Земеделие”-Разплащателна агенция, за страната. За област Монтана не са правени такива сметки, но вероятно ситуацията не е по-различна.

За част от стопанствата с размери между 10 и 20 дка незначителното увеличение на доходите няма да ги мотивира да отговорят на останалите изисквания за получаване на подкрепа.

За едва 5 на сто, или около 24 хил. земеделски стопанства, които обработват 86 на сто от земеделските площи, субсидиите имат осезаема икономическа изгода. Безспорно едрите стопанства са облагодетелствани по мярката, което се потвърждава и от средния размер на изплатените субсидии - 4350 лева директни плащания и 1773 лева национални доплащания на стопанства със среден размер от 430 дка. През следващите години тези стопанства ще получават прогресивно нарастващи субсидии на единица площ, а останалите ще бъдат лишени от финансова подкрепа.

Директните плащания ще оказват влияние върху организационно-стопанското преструктуриране в отрасъла. Те ще ускорят вече протичащите процеси в преструктурирането на стопанските единици в посока окрупняване на размерите им в бъдеще и така ще намалее броят на дребните производители.

Дребните стопани трябва да се насочат към сдружаване и групиране, за да отговорят на минималните изисквания за получаването на директни плащания. Промените в икономическите условия ще доведат до организационно преструктуриране на земеделските стопанства в отрасъла.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.