1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сдружението на американските производители на спиртни напитки изрази несъгласието си с политиката на президента Тръмп

Сдружението на американските производители на спиртни напитки изрази несъгласието си с политиката на президента Тръмп

Заплашен е експортът на две трети от американско уиски

Сдружението на американските производители на спиртни напитки изрази несъгласието си с политиката на президента Тръмп. Според тях страната е тласкана към все по-голяма изолация, а това ще навреди както на индустрията, така и на селското стопанство в Съединените щати.

В писмо на Сдружението до търговския министър Уилбър Рос се казва, че браншът е силно обезпокоен от евентуалните ответни мерки на Европейския съюз и други държави заради наложените от Белия дом мита върху стоманата и алуминия. Едно вдигане на вносните мита за американските спиртни напитки ще засегна износ на стойност от 760 милиона долара годишно, посочват от браншовата организация. Заплашен е експортът на две трети от американско уиски и 46 процента от останалите спиртни напитки. Това ще навреди не само на дестилериите, но и на цялото селско стопанство.

Наказателните мита, които вносителите  в други страни ще трябва да плащат, ще се отразят пряко и косвено на около милион и половина души в Съединените щати, които допринасят за развитието на американската икономика, се казва в писмо до министъра.

Търговската политика на Доналд Тръмп е подложена на сериозна критика не само в чужбина, но и в Съединените щати. Компаниите, произвеждащи стомана и алуминий, които биха се възползвали най-много от твърдия му протекционистки курс, предлагат сравнително малко работни места и имат относително малък дял в икономиката. От другата страна са обаче цели сектори, сред които и селското стопанство, които сериозно ще пострадат от наказателни мита, наложени от Европейския съюз и други държави. Под заплаха са милиони работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.