1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Селскостопанска академия - в очакване на промяна

Селскостопанска академия - в очакване на промяна

Тази година се навършват 130 години от поставянето на основите на земеделската наука в България

Тази година се навършват 130 години от поставянето на основите на земеделската наука в България. Селскостопанска академия, като основна академична структура в аграрната област обаче, е в критично финансово положение. Причина за това са от една страна, натрупаните през последните години задължения, а от друга – намаления с 5 млн. лв. бюджет за 2012 г., който не може да осигури нормалното функциониране на системата. Вместо да бъде увеличен, заложеният бюджетът за 2013-та отново е по-нисък. Това предизвиква тревога и недоволство сред научните звена. Средствата не достигат както за осигуряването на основните научни, приложни и спомагателни дейности, така и за изплащането на заплатите на учените и специалистите до края на годината. Въпреки обещаното дофинансиране от страна на Министерството на земеделието и храните, положението на Академията си остава критично.

Нормално ли е учените, работещи в аграрната област, от която зависи продолствието на страната, да получават значително по-ниски възнаграждения в сравнение с колегите си в другите европейски държави, включително и Румъния?

Нормално ли е специалистите с висше образование, работещи в престижна научна организация, да получават възнаграждения, близки до минималната работна заплата? По отношение на заплащането те са приравнени с нискоквалифицирания персонал, въпреки че работата им изисква редица специални умения, владеене на чужди езици, работа със съвременно оборудване и технологии.

Навсякъде в нормалните държави хората на умствения труд получават възнаграждения в пъти по-високи от тези на останалите категории персонал (за САЩ – от 5 до 10 пъти!). Вярно е, че при тях финансирането е по друга схема и заплащането на труда е обвързано с получените резултати, но у нас хората, работещи в научни организации, все повече губят мотивация. Повечето от тях обичат работата си и са готови да я вършат въпреки тежките финансови условия, но в момента положението в Селскостопанска академия е стигнало критичната точка. Как да развиваш научна дейност и да разгръщаш творческия си потенциал, когато нямаш необходимите условия за това, когато си притеснен финансово и вместо да се концентрираш върху работата си, мислиш как да осигуриш хляба на семейството си?

Много надеждни и перспективни научни кадри се отказват от научното поприще и търсят други възможности. Намаляват кандидатите за докторантура – редовните докторанти получават стипендия 450 лв. месечно, а след като защитят, ги назначават като асистенти с основна заплата 360 – 400 лв. Младите хора не са склонни да работят за малко пари отговорна работа, свързана с умствено напрежение.

Този процес би могъл да се спре чрез промяна на съществуващото положение. Това е наложително, тъй като именно от развитието на аграрната наука зависи до голяма степен излизането от икономическата криза и подобряването на живота в България. Страната ни има прекрасни възможности за развитие на земеделие, каквито липсват в повечето евопейски държави. Българските сортове културни растения и породи животни са доказали своята ценност не само у нас, но и по света. И въпреки нашествието на чужди сортове през последните години, земеделските производители започнаха да се връщат към семената родно производство. Защото чуждите, колкото и са добри, не са адаптирани към нашите почвено-климатични условия. А и сортовете, създадени в научните институти и опитните станции на Селскостопанска академия, са доказали своите качества.

Какъв е изходът? Естествено, всички погледи в настоящия момент са обърнати към новото ръководство на Академията. От него зависи посоката, в която ще се върви. Няма да е лесно, тъй като са се натрупали много нерешени проблеми от предишните години, повечето от които са трудни за решаване. На всички е ясно, че ситуацията не може да се промени с магическа пръчка. Важното е, че новото ръководство, в лицето на председателя на ССА проф. д-р Петър Славейков и неговия екип – зам.-председателя проф. дсн Божидар Георгиев и главния научен секретар проф. дтн Валентин Бъчваров, са твърдо решени да променят ситуацията. Тази решимост беше демонстрирана и на проведената на 18 септември браншова среща между ръководството на ССА и председателите на синдикалните организации при Федерацията на независимите синдикати в земеделието и КТ „Подкрепа“ в научните звена на Академията.

Впечатлени от проявената съпричастност към проблемите и възможността те да се обсъждат в открит диалог с ръководството на ССА, присъстващите изразиха своята подкрепа и желание за съдействие. Тръгнаха си обнадеждени и изпълнени с оптимизъм. Самото ръководство, приемайки тази подкрепа, потвърди готовността си всички да работим заедно за решаването на проблемите. В обръщение към присъстващите, проф. Славейков заяви: „Ние с вас не сме от двете страни на барикадата, ние сме един екип и заедно ще вървим напред!“ Той сподели с участниците в срещата своите впечатления относно състоянието на Селскостопанска академия в момента и набеляза мерките, които е предприел за промяна.

Въпреки че е само от два месеца председател на ССА и е „външен“ за системата, проф. Славейков действа като добър мениджър, който се е заел да сложи нещата на мястото им. Естествено е да има съпротива срещу него, проявявана поради твърдата му решимост да „спре кранчетата“ за източване на средства от бюджета на ССА. Такива кранчета има и никой до момента не ги е спрял. Дано той да успее!

Оказва се, че дори преди 4-5 години, когато бюджетът на Академията е бил с 10 млн. лв. по-голям, финансовото положение не се е променило особено – нито финансирането на основните дейности се е нормализирало, нито заплатите са се повишили, а е имало реални възможности за това! Единственото, което е направено, са многобройните ремонти, извършвани от „определени“ фирми за големи суми… Да не говорим за скандалните сделки с имоти и земеделски земи, от които Академията не само не е спечелила, а е загубила…

В такава ситуация наистина е по-добре изстрадалата Селскостопанска академия да се управлява от „външен“ човек, който хладнокръвно да проведе така необходимите реформи. Разчитайки на оптимизма, съпричастността и решимостта на новото ръководство, очакваме с надежда колелото да се завърти в положителна посока. Самият председател проф. Петър Славейков твърдо заяви намеренията си и обеща, че „след една година Селскостопанска академия няма да е същата“.

                                                                              автор Румяна Василева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.