1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Селскостопанската политика ще играе все по-важна роля в борбата срещу глада по света

Селскостопанската политика ще играе все по-важна роля в борбата срещу глада по света

Европейският съюз е създал ефективни инструменти в подкрепа на фермерите

Селскостопанската политика ще играе все по-важна роля в борбата срещу глада по света. Зад това мнение се обединиха аграрните министри на страните от Г7. Срещата се проведе в италианския град Бергамо.

На фона на климатичните промени и глобализацията на пазарите за аграрни продукти става все по-важно да се вземат сериозни мерки за управление на риска в селскостопанския сектор, изтъкна германският министър Кристиан Шмит на срещата. По думите му фермерите трябва да поемат своята част от отговорностите, докато политиците са длъжни да създадат подходящите рамкови условия, за да помогнат на земеделските стопани да се справят с предизвикателствата.

Европейският съюз е създал ефективни инструменти в подкрепа на фермерите. Сред тях са директните плащания. Според Шмит трябва да се намери начин производителите на селскостопанска продукция да имат по-силни позиции на пазара.

Министрите от седемте най-развити икономики в света подписаха в Бергамо декларация за намаляването на антибиотиците в животновъдството, следвайки препоръките от срещата на Г20 в Хамбург. За целта в декларацията се настоява така наречените резервни антибиотици да бъдат прилагани възможно най-малко. Само така ще се реши проблемът с резистентностите, смятат министрите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.