1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Семинар за кредитите на фермери в Крумовград

Семинар за кредитите на фермери в Крумовград

Изработването на бизнес план е от съществено значение

Как земеделските производители, фермерите и собствениците на малки и средни фирми да кандидатстват за кредит от търговски банки бе обсъдено на семинар в Крумовград, организиран от МИГ Крумовград – Агенция за устойчиво развитие, представители на местния бизнес и експерти по финанси, финансов контрол и счетоводство.

Лекторите представиха Програмата за развитие на селските райони и ролята на търговските банки за финансиране на земеделските производители и конкретните стъпки при съставяне, изпълнение и отчитане на проекти, както и новите моменти по отношение условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Спазването на сроковете за регистриране на проектите за кандидатстване за евросубсидии е от съществено значение и това ще бъде стриктно контролирано, припомниха експертите. Участниците в семинара поставиха въпроси и за исканите от банките обезпечения при теглене на кредит.

Фермерите поставиха и проблема за непризнаването на разходи при реализиране на проект. Кешовите плащания не се възстановят, обясниха лекторите, като дадоха примери и за редица разходи, направени по банков път, които не се реимбурсират от еврофондовете. Професионалната подготовка при изработването на бизнес план е от съществено значение, подчертаха експертите. Те поеха ангажимент да оказват и в бъдеще конкретна методическа и консултантска помощ на местните фермери и производители при разработването на бизнес планове, прогнозни бюджети и линейни графици, необходими при подготовката на проекти за кандидатстване за евросредства.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.