1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Семинари по селата за парите от ЕС

Семинари по селата за парите от ЕС

 

Продължава информационно-разяснителната кампания на МЗГ, която експертите от областната дирекция “Земеделие и гори” провеждат в Монтана. След като преминаха семинарите по общини, сега продължават сбирките в отделните селища. Стопаните и земеделските производители се запознават със системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), която ще продължи и сред края на май. На тези семинари земеделците научават за правата и задълженията им на бъдещи потенциални кандидати за подпомагане като основните теми са няколко.

На първо място хората придобиват представа за рамковите директиви, по които ще се правят директните плащания на декар в първите години след присъединяването на страната ни към ЕС, също и за интегрираната система за администриране и контрол, въз основа на чиито данни ще се правят плащанията на единица площ. Ще се обсъжда и въвеждането на млечните квоти в млекопроизводството на България и създаването на условия за изграждане на организации на производителите, които трябва да станат основата на разширяване плащанията за производители, работещи малки парчета земя и които отглеждат малък брой животни.

Както информират участващите експерти, срещите минават при голям интерес, но е нужно хората да получават още допълнителна информация, за да преодолеят някои негативни нагласи за участие в системата на европлащанията. На първо място мнозина поставят сложната система от набор на документи за кандидатстване.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.