1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сериозни климатични промени през 2016 г. заради природния феномен Ел Ниньо

Сериозни климатични промени през 2016 г. заради природния феномен Ел Ниньо

Това е глобална криза, според авторите на изследването

Между 40 и 50 милиона души ще бъдат засегнати от глад, епидемии и липса на вода в началото на 2016 г. заради въздействието на природния феномен Ел Ниньо.

Климатичните промени, предизвикани от явлението, ще бъдат особено силно изразени през следващата година и ще засегнат някои от най-бедните страни в света. Сред най-пострадалите ще бъдат Папуа Нова Гвинея в Тихия океан, Етиопия в Африка, Гватемала, Хаити и Хондурас в Латинска Америка.

Това е глобална криза, според авторите на изследването. Топлото екваториално течение в Тихия океан достига кулминацията си към края на годината - между октомври и януари, а понякога продължава и през първото тримесечие на следващата година. В Югоизточна Азия, Ел Ниньо се проявява най-често чрез сериозни засушавания. През последните месеци те са предизвикали сериозни пожари в Индонезия. Във Филипините се очаква 85% от страната да пострада от суша в началото на 2016-та. Тя ще обхване и Централна Америка и Хаити. В Южна Америка обаче са възможни наводнения. Ел Ниньо води до формирането на бури в източната и централната част на Тихия океан. В Азия мусоните са били ограничени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.