1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сериозни мерки срещу птичия грип

Сериозни мерки срещу птичия грип

При случаи на повишена смъртност при птиците и откриване на трупове на диви прелетни птици веднага се информират ветеринарните експерти

 

Във връзка с констатираното заболяване птичи грип по птиците на територията на Турция и Румъния, директорът на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев подписа заповед, според която директорите на Регионалните ветеринарномедицински служби трябва да организират постоянен контрол върху птицевъдните обекти, където се отглеждат птици и върху пазарите за птици.

За предотвратяване на заболяването у нас, регионалните директори трябва да извършват периодични клинични прегледи и сондажни серологични изследвания на домашни и диви птици за наличие на антитела и вирус, причиняващи грипа. В заповедта е записано също, че личният багаж на пътниците, които влизат в страната ни от Турция и Румъния, ще се проверява за наличие на хранителни продукти от птици и при евентуално откриване на такива, те да се конфискуват и предават за обезвреждане, е записано в заповедта. При всеки случай на повишена смъртност на птици и при откриване на трупове на диви прелетни птици е необходимо незабавно да бъдат информирани ветеринарните експерти.

Директорите на регионалните ветеринарномедицински служби съвместно с представители на Националното управление по горите и Националното ловно-рибарско сдружение трябва да организират наблюдение върху прелета на дивите мигриращи птици. В заповедта е записано още, че кметове на общини и населени места, разположени по границата с Турция и Румъния, е необходимо да предоставят в РВМС актуализирани списъци с броя на птиците в съответното землище.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.