1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сериозни нарушения при директните плащания в Чехия и Унгария

Сериозни нарушения при директните плащания в Чехия и Унгария

Европейската служба за борба с измамите води разследване за злоупотребите

В Чехия и Унгария има сериозни нарушения във връзка с европейските субсидии за селското стопанство. До този извод стига разследване, публикувано във вестник "Ню Йорк Таймс".

Разследването на вестника е за съмнително струпване на земеделски площи в ръцете на инвеститори, които нямат нищо общо с аграрния сектор. В статията се позовават на показанията на бивш унгарски заместник-министър на земеделието, който посочва, че след 2011 година големи държавни площи са били продавани изгодно или давани под аренда на привърженици и роднини на министър-председателя Виктор Орбан. В същото време малки и средни стопанства, както и политически противници на управляващите не са имали достъп до тези земи.

От Брюксел потвърдиха, че още от 2015-та Европейската служба за борба с измамите води разследване за злоупотребите в Унгария. Преди 2 години от ОЛАФ са започнали да проверяват и дали Будапеща спазва всички правила за разпределянето на европейските субсидии.

Основната цел на измамите са директните плащания. Към приятели на Орбан са пренасочвани и средства по ПРСР, показват данните. Само за миналата година бивш съученик на премиера, както и негов бизнес-партньор са получили общо 25 милиона евро под формата на аграрни субсидии.

Подобно разследване се води и срещу Чехия, най-вече заради евентуален конфликт на интереси при министър-председателя Андрей Бабиш. Първи резултати се очакват до няколко месеца, съобщи говорител на Европейската комисия.

Още миналата година Европейската комисия поиска от Прага да върне част от отпуснатите средства за селското стопанство. Тогава в спора се намеси и комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, според когото Чехия е трябвало да възстанови над 12 милиона евро.

В статията на американския вестник се посочват и примери как малки стопани в Словакия са били прогонвани от земите си. Авторът на статията твърди, че словашката прокуратура признала за съществуването на "аграрна мафия" в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.