1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сериозни проблеми в МОСВ

Сериозни проблеми в МОСВ

Наказателни процедури срещу България

Още с встъпването в длъжност на новия министър на околната среда и водите Нона Караджова на яве излязоха прикривани проблеми, коментира Mediapool. В понеделник Караджова свика колегиум с ръководителите на отделните звена във ведомството, на който е станало ясно, че заплахата за финансирането на водните проекти с пари от ЕС продължава да виси. Причината е, че предложените от МОСВ промени в критериите за оценяване на проектите за ВиК инфраструктура не били одобрени от Брюксел, както твърдеше ведомството.

Нищо не е предприето и по отношение на предупреждението за разпределението на парниковите квоти, оказало се още, че срещу България има заведена наказателна процедура не само заради защитените територии, но и заради комплексните разрешителни, издавани на промишлените предприятия, са съобщили за Mediapool участници в срещата с новия министър.

През прекрояване на управителните органи на оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) минава решаването на два от най-големите проблеми - водните проекти и сметищата, които страната ни трябваше да затвори до 16 юли 2009 г., но не успя и остави да работят депа, които не отговарят на евроизискванията. Фактически европрограмата, която е на стойност близо 2 млрд. евро, е предназначена за водна инфраструктура и закриване и рекултивация на старите сметища.

Вместо обаче старото ръководство на МОСВ да пусне първо мерките за изграждането на пречиствателни станции за населени места с над 10 хил. души население, които до края на 2010 г. трябва да имат такива съоръжения, ведомството започва да приема проекти за селища с жители от 2 хил. до 10 хил. души. Техният срок за пречистване на отпадните води е края на 2014 г., тоест те не са приоритетни.

Сега Караджова е поискала смяна на приоритетните мерки по ОПОС по сроковете, които са заложени на страната за покриване на ангажиментите й към ЕС, защото за неизпълнението за пречиствателните станции глобите се изчисляват на брой жители на населеното място, а не на брой неизградено съоръжение.

Ще има и промяна на критериите за одобряване на проектите, кандидатстващи за еврофинансиране..

След като Брюксел ни предупреди за оскъпени до 10 пъти водни проекти, старото ръководство на МОСВ изготви изисквания за прилагане на средно претеглена цена на ВиК инфраструктура за оценка на общинските проекти. Преди време от ведомството информираха, че предложението им било прието от ЕК.

На колегиума обаче се оказало, че това въобще не е така и сега ще се готвят нови промени, които да се съгласуват с Брюксел.

Караджова смята да форсира и приключването на проектите за изграждане на 23 регионални сметища, които трябваше да са готови до юли 2009 г. и чието забавяне заплашва също страната ни със санкции. Започва и ревизия на върнатия за пореден път със забележка от Брюксел национален план за разпределение на парниковите емисии, които промишлените предприятия имат право да изхвърлят в атмосферата в периода 2008-2012 г. Това също се криеше упорито от досегашното ръководство на МОСВ, което от март досега не сметна за необходимо да предприеме никакви мерки в тази насока, коментира Mediapool.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.