1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. СЕТА е пред провал

СЕТА е пред провал

До срещата на върха в петък трябва да има решение

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада е пред провал. На срещата си в Люксембург министрите на търговията от страните-членки на Съюза не успяха да постигнат компромис, за да може Договорът да бъде подписан на 27 октомври.

"До срещата на върха в петък трябва да има решение. Нашите партньори в Канада имат право да разберат дали Споразумението ще бъде подписано на определената дата", подчерта комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом след няколкочасови дискусии.

Съпротивата срещу СЕТА идва най-вече от Валония, френскоговорящата част на Белгия. Според белгийското законодателство областта трябва да одобри подобни външнополитически договори, преди те да бъдат подписани от правителството в Брюксел. България и Румъния също са заплашили да наложат вето, тъй като настояват Канада да премахне визите за техните граждани.

След срещата в Люксембург белгийският външен министър Дидие Рейндерс увери, че правителството му ще продължи преговорите с Валония, като обяви срок до четвъртък, когато започва срещата на върха на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.