1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Северозападна Европа с добра реколта от картофи

Северозападна Европа с добра реколта от картофи

От прекомерната влага и от загуби след прибирането на реколтата са унищожени минимум 650 000 тона

През сезон 2023/24-та реколтата от картофи в северозападна Европа е с много добри показатели, въпреки щетите, нанесени на места от проливни дъждове. По данни на Организацията на северозападните производители стопаните в Германия, Франция, Белгия и Нидерландия са прибрали общо 22,6 милиона тона, като в това количество не влизат картофите за разсад и за индустриална употреба. Реколтата е с 5 % по-голяма от предходния период.
 
От прекомерната влага и от загуби след прибирането на реколтата са унищожени минимум 650 000 тона, изчисляват експертите. Неприбрани са останали картофи от 11 хиляди хектара, което се равнява на 2% от общата производствена площ.
За Нидерландия годината не беше добър, показват данните. Там количеството се е свило с близо 15 на сто до 3,1 милиона тона. Това се компенсира от реколтата в съседна Белгия, където, благодарение на увеличени площи и по-добри добиви, са извадени 6,8 милиона тона, или 13 на сто повече спрямо предишния сезон. С по-добър резултат е и Германия, там след 8 милиона тона през 2022/23-та, сега са прибрани 8,1 милиона тона.
 
Експертите изпитват опасения, че за тазгодишната кампания няма да има достатъчно посадъчен материал от най-популярните сортове, което ще доведе до по-високи цени. В резултат и реколтата може да се окаже по-слаба. Това вече си проличава и на борсата в Ешборн, където априлският контракт се търгува за 38,40 евро за тон, най-високата цена от 15 години насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.