1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. СГС гледа делото срещу Марио Николов за злоупотреби по САПАРД

СГС гледа делото срещу Марио Николов за злоупотреби по САПАРД

За случая страната ни научи преди две години от ОЛАФ

В Софийския градски съд продължава делото срещу Марио Николов и още осем души, подсъдими за злоупотребата с близо 7,5 млн евро от програма "САПАРД". Делото започна на 20 октомври, когато от Държавен фонд "Земеделие" поискаха от деветимата да платят близо 18 млн лв като обезщетение за нанесените щети.

Съдът обаче прие за допустима само сумата от около 3 млн лв. Марио Николов, съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева са обвинени в документни измами и злоупотреби с пари по европрограмата.

За случая страната ни научи преди две години от Европейската служба за борба с финансовите измами. Като част от схемата бяха разследвани и двама германски граждани, делото срещу които приключи още в началото на октомври с една ефективна и една условна присъда.

От българската група беше отделен пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, срещу когото прокуратурата не намери доказателства, че е участвал лично в източването на САПАРД, но пък го обвини, че е прал пари, придобити чрез измама от европрограмата. Разследването срещу Стойков все още не е приключило.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.