1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шефът на ветеринарите обвинен за тестовете за “луда крава”

Шефът на ветеринарите обвинен за тестовете за “луда крава”

 

5 000 лева гаранция ще трябва да плати шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Кирил Киров по обвинение за използване на нерегистриран холандски тест за "луда крава" у нас. Това решиха разследващите вчера, след като го разпитаха по случая в Столичната следствена служба. Д-р Киров пристигна там малко след 10 часа, а на излизане отказа информация. По-късно той отказа да потвърди или отрече за обвинението срещу него, като се позова на следствената тайна.

От прокуратурата и следствието също отказаха официална информация по случая. Във връзка с тестове за "луда крава" там има още едно дело. То е образувано по сигнал на НСБОП, след като през август антимафиотите разследваха нелегален внос на регистрирания у нас тест на "Био Рад", който се ползва в подопечната на д-р Киров лаборатория.

"Внесените тестове са пресекли границата в багажник на кола, което ги прави негодни за ползване. За тях липсват и митнически документи", твърди депутатът Пламен Кенаров от "Народен съюз", който заедно с колегата си Борислав Китов и бившия земеделски министър Венцислав Върбанов постави въпроса в парламента. Дни след това на извънредно заседание на земеделската комисия д-р Киров призна за извършените нарушения, а заместник-земеделският министър Бойко Боев увери, че той ще си понесе отговорността.

Преди месец министър Мехмед Дикме също каза, че виновните ще си понесат последствията и, че не е редно в България да се използва тест, който Европа не е признала./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.