1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шест общини са включени в пилотна схема за компенсаторни плащания на земеделски производители

Шест общини са включени в пилотна схема за компенсаторни плащания на земеделски производители

Батак, Болярово, Вършец, Малко Търново, Котел и Чупрене са пилотните общини, които влизат в териториалния обхват на пилотната схема

 

Проект на Указания за прилагане на пилотна схема за компенсаторни плащания на земеделските производители в необлагодетелстваните райони в България, прие на свое заседание УС на ДФ "Земеделие". Батак, Болярово, Вършец, Малко Търново, Котел и Чупрене са пилотните общини, които влизат в териториалния обхват на пилотната схема, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. 5 500 000 лв. е общия размер на средствата за т.г.

Всички производители – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, които извършват земеделска дейност на територията на пилотните общини, могат да кандидатстват за компенсаторни плащания. Регистрираните земеделски производители от пилотните общини, стопани, които притежават минимум 0,3 ха за планински общини и 0,5 ха собствена, наета или арендована земя от необлагодетелстваните региони също могат да получат финансово подпомагане. Необходимо условие за получаване на компенсаторни плащания е, земеделските стопани да нямат задължения към ДФ "Земеделие", НОИ и към държавния и общинските бюджети.
50 ха е максималния размер на земеделската земя за подпомагане на един земеделски производител, е записано в указанията за прилагане на пилотната схема. В нея е уточнено, че базовото ниво на плащане е в размер на 300 лв./ха (30 лв. на дка) годишно, като са предвидени допълнителни плащания за млади земеделски производители – по 20 лв./ха и по 40 лв./ха за членове на организации на земеделски производители.

За да участват в пилотната схема, бенефициентите трябва да подадат молба и заявка за плащане в срок до 15 май на текущата година, като за тази година срокът е удължен до 15 юни. Земеделските производители трябва да подадат документите си в съответната областна дирекция на ДФ "Земеделие" по местонахождение на земята.

Компенсаторните плащания ще бъдат преведени по банковата сметка на земеделските производители до 20 декември, като всеки бенефициент ще бъде уведомен писмено за окончателния размер на субсидията, се посочва още в указанията на ДФ "Земеделие".

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.