1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Щанд на МЗХ за първи път представен на „Винария”

Щанд на МЗХ за първи път представен на „Винария”

За 2010 г. за преструктуриране и конверсия на винени лозя са предвидени 17 114 000 евро

Министерство на земеделието и храните за първи път участва на  „Винария” със собствен щанд. Целта е да се предостави възможно най-пълна информация по националната програма, както и да се обменят мнения във връзка със следващия програмен период от Общата селскостопанска политика. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на пресконференцията по повод Международната изложба за лозарство и винарство „Винария” 2010 в гр. Пловдив. 

Един от приоритетите на правителството е пълното усвояване на средства, за да могат българските винопроизводители да отговорят на високите критерии и да бъдат по-конкурентоспособни на световния пазар. До края на 2013 година те  ще могат да ползват финансова помощ в размер над 112 млн. евро по стартиралата през 2009 г. Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, информира още зам.-министър Димитров.

За 2010 г. за преструктуриране и конверсия на винени лозя са предвидени 17 114 000 евро, за застраховане на реколтата – 2 000 000 евро и за промоция на вина в трети страни – 2 120 000 евро. МЗХ вече разгледа и одобри промоционална програма от Националната лозаро-винарска камара за промоция на вино във Великобритания и Ирландия, каза зам.-министър Димитров и допълни, че на 15 февруари проектът е изпратен за разглеждане в ЕК. 

В рамките на обиколката на изложението министърът на икономиката и енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който откри „Винария”, посети щанда на МЗХ. От 14 до 17 март на щанда ще има експерти от Изпълнителната агенция по лозата и виното и Държавен фонд „Земеделие”. Представен бе и нов филм за българските вина.

По време на първия ден на „Винария 2010” се проведе и Кръгла маса на тема „Подпомагане на лозаро-винарския сектор в Република България в условия на криза”, на която беше разяснена „Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор”.

 

Етикети Винария, МЗХ, щанд
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.