1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъде изградена национална система за производство на сертифициран лозов посадъчен материал

Ще бъде изградена национална система за производство на сертифициран лозов посадъчен материал

Системата е необходима, за да се гарантира заздравяването на вътрешния пазар и за да се премахнат пречките пред свободната търговия на посадъчен материал в Европейската съюз

 

Национална система за производство на сертифициран лозов посадъчен материал ще бъде изградена в страната от работна група към МЗГ с подкрепата на проекта на Германското дружество за техническо сътрудничество ФАМАД , съобщи Цветко Георгиев, директор на Дирекция "Растениевъдство и контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци" в МЗГ.

Национална система за производство на сертифициран лозов посадъчен материал ще бъде изградена в страната от работна група към Министерство на земеделието и горите (МЗГ) с подкрепата на проекта на Германското дружество за техническо сътрудничество ФАМАД , съобщи Цветко Георгиев, директор на Дирекция "Растениевъдство и контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци" в МЗГ. Предвижда се през 2005 и 2006 г., с помощта на проекта, да се изградят моделни маточни насаждения от червени, бели и десертни сортове лози и подложки в Института по лозарство и винарство- гр. Плевен, Института по земеделие и семезнание- "Образцов чифлик", гр. Русе, Регионалния център за научно и приложно обслужване- гр. Поморие, "АМВ- АГРО" ООД- гр. Пловдив, "Ценко-95"-гр. Бяла, "Симента Илчев сие" –гр. Нови пазар и производствена кооперация "Кортен".

Всяка страна-членка на ЕС трябва да състави Каталог на сортовете, които се допускат до сертифициране и до официален контрол на стандартен размножителен материал на своята територия. В него се определят основните морфологични и физиологични характеристики, които позволяват да се разграничат отделните сортове. За да се осигури подходящ контрол при движението на лозов посадъчен материал, всички страни-членки трябва да издават придружителни документи за всяка партида.

Предимства на сертифицирания лозов посадъчен материал са висока икономическа ефективност на насажденията, възможности за интегрирано производство, както и осигуряване на добър здравен статус и висока степен на сигурност за качеството на посадъчния материал.

Системата е необходима, за да се гарантира заздравяването на вътрешния пазар и за да се премахнат пречките пред свободната търговия на посадъчен материал в Европейската съюз, след отпадането на границите в Общността, съгласно нови производствени технологии.

Началото на системата бе поставено през 1999 г. със стартирането на проекта "Насърчаване на овощарството и лозарството в България и на земеделието в планински регион Ловеч", съвместно с представители на МЗГ, научно-изследователски институти и Националното сдружение на производителите на лозов посадъчен материал.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.