1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъде ли полезна подготвяната от МЗХ единна информационна система за земеделските производители

Ще бъде ли полезна подготвяната от МЗХ единна информационна система за земеделските производители

Разработването на геоинформационната система е продиктувано от европейската директива INSPIRE

Предстои въвеждането на единна информационна система от МЗХ, благодарение на която би трябвало да се  решат проблемите с усвояването на средствата по Ос 2 от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, предоставяне на голяма по обем и разнообразна, максимално достоверна информация за земеделския сектор в страната (състояние, развитие и тенденции).

Разработването на геоинформационната система е продиктувано от европейската директива INSPIRE, която трябва да започне да се прилага и в родните институции, за да не бъде глобена България от ЕК.

В направената анкета на agro.bg  на тема:  „С какво подготвяната от МЗХ единна информационна система ще бъде полезна за земеделските производители? “ потребителите, които смятат, че тя ще помогне за обединяване на всички бази данни за земята, субсидиите и фермерите са 67%, което означава, че доверието в ефективността на системата е голямо.
Останалите 33% изразяват надеждата, че с помощта на тази система ще се подобри усвояването на средства по Ос 2 от ПРСР.
В осигуряването на връзка между Националната агенция за приходите и Фонд "Земеделие" никой от участвалите не изразява подкрепа.

В момента в Министерството на земеделието и храните има различни информационни системи и регистри. Те се поддържат от различни звена, дирекции и агенции и това обуславя необходимостта от създаване на единна система, обединяваща всички бази данни, създадени през годините. Геоинформационната система ще съдържа съвместими помежду си слоеве графична информация като например категорията на имота, местности, съседи, история, вещни права (наем, аренда), връзка с регистъра на земеделските производители, кадастралната карта, ортофотокатартата, пътищата, защитените територии и ограниченията в ползването. От своя страна геоинформационният web портал ще предоставя пространствени данни за бенефициентите, обществото и институциите. Това ще разшири публичния достъп до географска и друга информация и ще подобри възможността за продажба или предоставяне на географски данни.

Всичко това наистина налага въвеждането на такава система, отделен въпрос е обаче с каква ефективност ще заработи тя. Дали наистина ще бъде в услуга на хората, заети в сектор земеделие, или ще служи само за улеснение на институциите, предстои да разберем.

Според зам.-министър Светлана Боянова: „Би трябвало всички земеделци да сме „за” въвеждането на ред в сектора. Всеки, който е имал бележки по заданието на регистъра, е могъл да го направи в законовия срок. Ние сме твърдо решени да реализираме тази цел, за да имаме пълна яснота кой какво прави и дали всички спазват правилата. Все пак тук говорим за гарантиране на права както на собствениците, така и на ползвателите, които получават субсидии. Крайно време е да спре ощетяването заради липсата на единна работеща система за обмен на всякакви данни”.

Да, крайно време е и дано наистина е Единна и Работеща!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.