1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъде представен първият етап от програма за развитие на пчеларството

Ще бъде представен първият етап от програма за развитие на пчеларството

Целта на програмата е след влизането ни в Европейския съюз страната ни да може да се възползва от всички възможности за финансиране в пчеларския сектор

 

Първият етап на Национална програма за развитие и насърчаване на пчеларството ще бъде представен от 10 часа в Интер Експо Център. Тя се разработва от Министерството на земеделието и горите, съвместно с Германското дружество за техническо сътрудничество /GTZ/ и национално представените пчеларски организации в страната в съответствие с изискванията на Закона за пчеларството. Целта на програмата е след влизането ни в Европейския съюз страната ни да може да се възползва от всички възможности за финансиране в пчеларския сектор, които в момента се прилагат в рамките на Общността, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите. От миналата година са в сила регламентите на ЕС, според които страните членки на Общността се подпомагат финансово, след разработване и представяне на тригодишни национални програми.

След завършването на Националната програма за развитие на пчеларството и одобряването и от Министерския съвет следва разработване на тригодишни програми в сектора, с които страната ни ще може да кандидатства за финансиране от фондовете на ЕС, към момента на присъединяването ни.

5 620 тона е износът на пчелен мед през 2004 г., като 70 % от експорта е за страните от Европейския съюз. Експертите припомнят, че съгласно действащата нормативна база в страните от Общността, няма предвидени директни плащания за производителите на мед и пчелни продукти, но няма и ограничителен режим за количеството на произведената продукция. Основно експортната ориентация на пчелните продукти се определя от качеството и безопасността на продуктите, като за пчелния мед са въведени строги изисквания за липса на остатъчни количества на антибиотици и сулфонамиди, и други химиотерапевтици.

Форумът утре ще бъде открит от директора на дирекция "Животновъдство" в МЗГ Цветан Димитров. По време на дискусиите по работни групи ще бъдат обсъдени естествените ресурси и пчеларски технологии, развъждане и здравеопазване на пчелите, както производството на пчелен мед, маркетинг и безопасност на продуктите. Обобщените предложения и резултати от дискусиите ще залегнат в изработването на втората част на Програмата за развитие на пчеларството, която се очаква да бъде готова през м. март т.г. Експерти от Областните дирекции "Земеделие и гори", Националната ветеринарномедицинска служба, Националното управление по горите, Министерството на икономиката, Министерството на околната среда и водите и пчеларски организации в страната ще вземат участие във форума.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.