1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъде учредена тематична работна група към Националната селска мрежа

Ще бъде учредена тематична работна група към Националната селска мрежа

Работната група ще разработва ръководства, наръчници и специфични публикации

На 19 април 2010 г. в Министерството на земеделието и храните ще бъде учредена Тематична работна група "Лидер" към Националната селска мрежа. В дневния ред на срещата е предвиден избор на членове и председател на групата. В състава й влизат представители на общини, браншови и неправителствени организации, които се интересуват и се занимават с ос 4 – Лидер на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Работната  група ще разработва ръководства, наръчници и специфични публикации по съответната тематика, ще инициират и участват в обмен на опит, работни срещи и др. Ще следи нормативната база и правилата за прилагане на подхода Лидер и ще подпомагат местните власти при подготовката им за кандидатстване по мерки 431-1 и 431-2 „Разходи за управление, придобиване на умения и постигане на обществена активност” за избрани, ободрени и потенциални Местни инициативни групи (МИГ).

До края на месец април в МЗХ ще бъдат учредени още две тематични групи към Националната селска мрежа (НСМ) – „Подобряване качеството на живот и разнообразяване на селската икономика” и „Устойчиво и конкурентноспособно земеделие и маркетинг на земеделските продукти”. Основна задача на тематичните групи е да съчетават интересите между потенциалните кандидати с проекти по ПРСР чрез дискусии, сътрудничество, обмен на информация и опит.

НСМ е част от Европейската мрежа за развитието на селските райони, чиято цел е да подпомага страните – членки на ЕС при реализиране на политиката за развитие на селските райони. Чрез създаването на тематични работни групи, НСМ осигурява обмен на информация и опит за добрите практики в реализирането на проекти по ПРСР, предоставя обучение на администрацията и бенефициентите, представлява интересите на членовете си на национално и международно ниво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.