1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще бъде въведено електронно кандидатстване по ПРСР 2014-2020 г.

Ще бъде въведено електронно кандидатстване по ПРСР 2014-2020 г.

Електронното управление на европарите е една от мерките, по които се работи от години

Опростено кандидатстване по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г. обеща заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. "В рамките на следващата година напълно ще бъде въведено електронно кандидатстване", обясни той при общественото обсъждане на новите мерки на Програмата. Електронното управление на европарите е една от мерките, по които се работи от години, пише "Сега".

До 20 юни новата ПРСР трябва да бъде одобрена от правителството, до края на юни да бъде внесена в Европейската комисия (ЕК), а до края на юли трябва да е одобрена от Брюксел. Така оптимистично описа процедурата министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Той обясни, че ще подаде ръка на наследника си на поста, който и да е човекът, избран за поста. Според министъра, парите за консултантски услуги по новата програма ще бъдат намалени, за да има повече средства за земеделските производители. По тази мярка в първия вариант на Програмата са заложени 150 милиона евро. Сумата стана обект на множество критики от различни фермерски сдружения.

Крайният вариант на ПРСР трябва да е одобрен до септември, обясниха Димитър Греков и Явор Гечев. До януари 2015 г. трябва да са готови наредбите по мерките и заедно с това да бъдат пуснати и заповедите за прием на проекти. Засега намеренията са предсрочно да тръгне само мярката за млади фермери, към която има много сериозен интерес.

Макар от земеделското министерство да успокояват, че сроковете се изпълняват, представители на земеделски сдружения нееднократно алармираха, че бизнесът няма никаква яснота за следващите месеци и дори за следващата година. Забележките са както към ПРСР, така и към разпределението на директните плащания. При директните плащания също ще има сериозни промени, но работна група за обсъждането им се събра за първи път в министерството едва на 9 юни.

Според бившия заместник-министър на земеделието Светлана Боянова с наближаването на крайните срокове за представяне на българските предложения пред ЕК става ясно, че страната ни няма готовност. "Както знаем, до 1 август всички държави членки трябва да представят на Комисията решенията по директните плащания. По отношение на ПРСР нещата изглеждат по подобен начин. Новата селска програма е част от Споразумението за партньорство, по което преди няколко дни ЕК изпрати сериозни бележки и коментари", обясни Боянова, която е директор на Института за агростратегии и иновации. По нейните думи изглежда, че Държавен фонд "Земеделие" не съществува, тъй като не участва активно по подготовката на бъдещото прилагане на директните плащания и ПРСР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.