1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще има ли ефект от Бизнес-научния Съвет ?

Ще има ли ефект от Бизнес-научния Съвет ?

1/4 от гласувалите в седмичната анкета на www.agro.bg нямат очаквания за реални положителни резултати

Мисията на този съвет е много важна в момент, в който се обсъждат приоритети на Общата селскостопанска политика.

На първото заседание на Бизнес научния съвет, което бе открито от министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, стана ясно че приоритети трябва да бъдат планинското земеделие и животновъдство, производството на тютюн, лозарството, както и биопроизводството и розопроизводството, за които трябва да се осигури субсидиране. Според министъра аграрните производства в България са слаби, трябва да се подпомагат и да се промени сегашното положение, при което страната ни внася 90 % от плодовете и зеленчуците, които консумираме.

Бизнес-научният съвет е взел решение да се разработят стратегии по сектори, които се нуждаят от подкрепа, както и да се подготви обща стратегия за развитието на земеделието до 2020 г., която да е готова през месец май, за да бъде предложена на новото правителство, защото времето на служебното правителство е много кратко.
На следващото заседание трябваше да бъде представен  анализ за състоянието на земеделието, но вместо това Бизнес-научният съвет определи седем работни групи, които ще работят по основните сектори.

Работните групи ще изготвят предложения с конкретни мерки и визия за повишаване на конкурентоспособността, внедряване на иновациите, разкриване на нови пазарни ниши и увеличаване на доходите на заетите в земеделието.

Министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков заяви, че решенията от работните групи към съвета ще бъдат представени на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Agro.bg проведе своята седмична анкета по темата и неговите потребители изразиха позицията си така:

25 % разчитат на Бизнес–научния съвет да създаде адекватни стратегии за чувствителните сектори от селското ни стопанство.

50% смятат, че ефективността на разработените стратегии, зависи изцяло от начина, по който новото правителство ще ги прилага.

Останалите 25 % нямат очаквания за реални положителни резултати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.