1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще има ли горна граница за съдържанието на пестициди в биопродуктите

Ще има ли горна граница за съдържанието на пестициди в биопродуктите

Все още няма единно мнение на европейските аграрни министри

Без обща позиция за гранични стойности на химикали в биопродуктите се разделиха земеделските министри на Европейския съюз след последната си среща. На масата за преговори сега е компромисен вариант, предложен от Великобритания.

Дали да има горна граница за съдържанието на пестициди и други препарати за растителна защита в биопродуктите? По този въпрос все още няма единно мнение на европейските аграрни министри. При срещата им в Брюксел, Лондон предложи компромис, към който се присъединиха редица държави. Той предвижда да няма гранични стойности, над които продуктът автоматично да губи статуса си на биопроизводство. Вместо това при всеки отделен случай да се проверява дали замърсяването е било неизбежно, дали е било еднократно или става дума за повтарящ се проблем във фермата. Чак след това да се прилагат санкции като отнемането на обозначението "био".

Повече съгласие имаше относно задължителните годишни проверки в биостопанствата. Само няколко страни пледираха да се премине към контроли, базирани на риска, при които изрядни производители няма да бъдат проверявани всяка година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.