1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще има ли пълна забрана на неоникотиноидите в Европейския съюз?

Ще има ли пълна забрана на неоникотиноидите в Европейския съюз?

За този петък в Брюксел е насрочено гласуване

Ще има ли пълна забрана на неоникотиноидите в Европейския съюз? За този петък в Брюксел е насрочено гласуване. През 2013 година Европейската комисия спря употребата на препаратите за някои култури.

Германия е една от държавите-членки, обявили се предварително за пълна забрана. По думите на министъра на земеделието Юлия Кльокнер неоникотиноидите са опасни за пчели и други опрашители. Берлин ще иска употребата да се ограничи само в оранжерии. За да се прокара пълна забрана, в петък поне 16 страни, представляващи минимум 65 процента от населението на Европейския съюз, трябва да одобрят предложението.

Редица научни изследвания показват, че инсектициди, съдържащи неоникотиноиди, могат да увредят чувството за ориентация на диви и домашни пчели, да ги парализират или дори да ги убият. Без опрашителите селското стопанство е заплашено от драматични последствия, най-вече овощарският сектор, изтъкват експертите.

Неоникотиноидите се ползват предимно за предварително третиране на посевен материал. Веднъж в почвата, веществата се разпространяват в цялото растение и стигат до цветовете, откъдето се предават на пчели и други опрашители.

След изследване на Европейската агенция за сигурност на храните, през 2013 година Европейската комисия издаде частична забрана за някои култури, най-вече за рапицата. В сила останаха обаче много изключения, които сега трябва да бъдат премахнати.

Противници на тоталната забрана изтъкват, че има култури, които не цъфтят. Такъв е случаят със захарното цвекло, за което от Германския земеделски съюз искат да има изключение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.