1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще напуснат ли Съединените щати Парижкото споразумение за климата

Ще напуснат ли Съединените щати Парижкото споразумение за климата

Доналд Тръмп ще обяви решението си през следващите дни

Ще напуснат ли Съединените щати Парижкото споразумение за климата? Коментарите за подобна крачка се появиха в няколко новинарски сайта във Вашингтон, но не бяха потвърдени от Белия дом. Самият президент Доналд Тръмп написа в социалните мрежи, че ще обяви решението си през следващите дни.

В първите съобщения се твърдеше, че Тръмп вече е решил да изведе страната си от Споразумението за климата, подписано от над 200 държави. Оставало да се уточнят подробностите, което щяло да стане в тесния кръг на президентските съветници. Още по-радикална стъпка би било, ако Тръмп реши да излезе и от Рамковата конвенция за климата на Обединените нации, която е в сила от 1994 година, коментират медиите отвъд Океана.

Напускането на Парижкото споразумение би представлявало победа на радикалните съветници в Белия дом, които лобират за интересите на американската енергетика и тежка индустрия. Тази браншове се чувстват най-застрашени от евентуални ограничения, наложени от екологични съображения. В същото време социологически проучвания в Съединените щати показват, че две трети от населението са за оставане на страната в Парижкото споразумение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.