1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще правим одити, за да умилостивим ЕК

Ще правим одити, за да умилостивим ЕК

Идеята е да се предотвратят бъдещи злоупотреби

Пред парламентарната подкомисия по усвояване на европейските фондове Атанас Кънчев, изпълнителен директор на ДФ “Земеделие”, каза, че се обсъжда създаването на одитен комитет по САПАРД. Това е отговор на действията на Европейската комисия, която замрази плащанията по предприсъединителната програма.

Ще се проверяват проекти, по които сумите са вече платени, дали средствата по тях са изразходвани разумно, има ли наличие на свързани лица при участието в конкурсите за доставка на машини и оборудване. разумността на определените по тях цени, наличието на свързани лица.

След плащанията по проекти ще се извършват проверки на място. Ще се прави и оценка на риска на все още неплатени проекти.

Предстои да продължи обсъждането на мерките по плана за действие, като резултатите ще бъдат представени на вицепремиера по европейските фондове Меглена Плугчиева.

Министър Валери Цветанов посочи някои от проблемите на Разплащателната агенция, които са свързани със сградния фонд, административния капацитет, обучението на персонала и изграждането на достатъчно надеждна информационна система.

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров каза, че възложените от Народното събрание палатата два одита ще спомогнат за предотвратяване на бъдещи проблеми. Първият ще бъде на системите за управление на структурните и присъединителните фондове, които се отнасят до седем оперативни програми. Вторият одит ще е наблюдение върху системите за прилагане на Националния стратегически план за развитие на селските райони и на Националния план за рибарство и аквакултури.

В тази връзка Цветанов коментира, че ролята на рибарството все повече нараства, тъй като в Европейския съюз потреблението на риба и рибни продукти непрекъснато се увеличава. В момента то е с една трета по-високо в сравнение с до преди няколко години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.