1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще променят механизма за субсидиране

Ще променят механизма за субсидиране

Точен график ще бъде направен след приемането на бюджета, който ще бъде съобразен с изпълнението на евроангажиментите

 

Трудностите в есенната сеитба се дължат на липсата на пари. Републиканският проектобюджет и сумите, отделени в него за земеделие за следващата година, трудно ще покрият разходите, нужни на Министерството на земеделието и горите за изпълнение на ангажиментите, за които  Европейската комисия се изказа положително. Това е било обявено при обсъждането на финансовата рамка на агроотрасъла за 2006 год. на първо четене в Комисията по земеделие и гори, оглавявана от депутата от Монтанския избирателен район Васил Калинов.

Точен график ще бъде направен след приемането на бюджета, който ще бъде съобразен с изпълнението на евроангажиментите, обясняват от Министерство на земеделието и горите. За догодина са предвидени над 400 милиона лева. Между двете четения на проекта за бюджет трябва да се направят корекции, които чрез преразпределение на сумите от държавен фонд "Земеделие" да се увеличат субсидиите. От заложените 185 млн. лева чистата субсидия е предвидена да е 60 млн. лева, а кредитирането да достигне 100 млн. лева.

Заради трудно работещият  зърнен пазар земеделските производители напредват зле в есенната сеитба, а държавата чрез своя фонд "Земеделие" не може да им осигури необходимата  финансовата помощ. За да могат стопаните да се подготвят за предстоящото субсидиране е важно фондът да намали ресурсите на заемите в полза на субсидиите. Според Васил Калинов държавата в най-скоро време трябва да промени механизма на разпределението на парите за земеделското производство.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.