1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще се издават лицензи за вноса на 13 стоки

Ще се издават лицензи за вноса на 13 стоки

 

Вносителите на земеделски и хранителни стоки от държави извън Европейския съюз ще получават новите си лицензи от отдел "Маркетинг и регулаторни режими" към земеделското министерство, съобщиха от ведомството. Указанията се отнасят за 13 продукта и могат да се намерят на интернет страницата на министерството на земеделието www.mzgar.government.bg.

Продуктите с лиценз са говеждо, свинско и пилешко месо, яйца, овче и козе месо, мляко и млечни продукти, пресни и консервирани плодове и зеленчуци, зърно, ориз, растителни масла, захар, вино и алкохол. Преди да кандидатстват за лиценз, компаниите трябва да се регистрират като вносители на земеделска продукция. При самия внос те представят копия от заявлението и лиценза плюс гаранция, която се плаща в зависимост от вида и големината на пратката.

В рамките на Европейската общност всяка година в ЕС могат да се внесат 74 225 тона замразено говеждо и биволско месо от Бразилия, Аржентина, Нова Зеландия, Австралия, САЩ и Канада. Квотите важат до средата на годината и могат да се внесат само от месопреработвателни компании, одобрени от ЕК. Тези количества се импортират с преференциално мито от 20%. Кандидатите трябва да притежават и документ, който доказва, че са внасяли месо от съответните държави поне една година преди искането за лиценза. Подробният списък с вида на месото и необходимите гаранции са качени на интернет страницата. Валидността на лиценза е 90 дни от датата на издаването му, но не по-късно от 30 юни 2007 г., припомнят от агроминистерството.

При вноса на свинско месо компаниите разполагат с възможност да внесат до края на 2007 г. 7 хил. т свинско месо, като тази квота се разпределя на тримесечия по 1750 т. Плаща се и гаранция от 20 евро за всеки 100 кг внесена продукция. Отделно се дава квота за внос на свинско само от САЩ. Тя е в размер на 4722 т и се внася с мито от 250 евро за тон. Тя се разпределя от юли на предишната до 30 юни на настоящата календарна година.

При импорта на консервирани плодове и зеленчуци агроминистерството издава лицензи само за ябълки, чесън, консервирани гъби и мандарини и картофи, които не са предназначени за консумация. Тези стоки се приемат като дефицитни, затова и вносът им не застрашава вътрешното производство. Митото при вноса на чесън например е 9.6%, при ябълките няма квоти и ограничения. Специално разрешение се издава и при вноса на зехтин от Тунис, като квотата е от 56 700 т и влиза с нулево мито. България почти не внася зехтин от държави извън Евросъюза. Конкретни указания се дават и при вноса на вино и гроздова мъст от държави извън общността./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.