1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще се подписва Меморандум относно ветеринарната сертификация на животни

Ще се подписва Меморандум относно ветеринарната сертификация на животни

 

Ще се подписва Меморандум между Европейския съюз и Руската федерация относно ветеринарната сертификация на животни. За това се договориха в Берлин представители на Европейската комисия, Руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор и Националната ветеринарномедицинска служба, съобщи генералният директор на НВМС доц. Жеко Байчев.

От 1 януари 2007 г. е спряна търговията на животни и храни от животински произход от България за Русия. По искане на руската страна през следващите две седмици ЕК съвместно с България ще подготви въпросник с отговори, свързан с безопасността на храните у нас. Предстоят ежемесечни срещи  в Берлин на експерти от ЕК и Русия за уточняване на процедурите по търговията с животни и храни от животински произход на новоприетите страни - членки с руската страна.

Представителите на Русия са заявили, че нямат претенции към България, но трябва да се уточнят процедурите с ЕК на базата на извършените проверки от НВМС до момента. Страната ни ще представи на Русия 7 фирми, които произвеждат храни от животински произход, съобщава още доц. Жеко Байчев.

Днес генералният директор на НВМС доц. Жеко Байчев ще проведе неформална среща с водещия мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси на ЕС, която започва от 22 януари у нас. Експертите ще проверяват контрола на предприятията, които търгуват със страните - членки на Европейската общност.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.