1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще се търсят механизми за по-лек режим при облагането на домашната ракия

Ще се търсят механизми за по-лек режим при облагането на домашната ракия

Варенето на ракия е форма на идентичност, твърдят протестиращи

 

Вчерашният протест пред храм-паметника "Св. Александър Невски" събра заедно пенсионери и производители на домашна ракия. Текстовете на плакатите бяха красноречиви: "Махнете акциза или се махнете вие", "Отнехте ни едничката радост" и "Ден година храни, казан от мъка и болест ни пази".

След среща с участниците в митинга председателят на Народното събрание Георги Пирински обяви, че ще се търси механизъм за промяна на директивата на ЕС, която урежда режима за облагане на производството на домашна ракия. Пирински уточни, че акцизът не може да бъде премахнат, тъй като това ще бъде нарушение на договора за присъединяване на България към ЕС. Според него до 5-6 месеца ще е ясно дали има шанс за това. От 1 януари ракията се облага с 2,20 лв. на литър за количество до 30 литра и с 4,40 лв. над 30 л. При сегашната ставка на налога производителите твърдят, че цената на ракията се увеличава поне с 8 лв. на литър.

"Варенето на домашна ракия е процес на специфична социализация и в тази връзка не е обикновен психологически и социален феномен, а е форма на идентичност и посягайки на човешката идентичност, последиците са непредсказуеми", пише в декларация на Сдружение "Радостта на народа", което също участва в протеста.

 

 

 AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.