1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Шуменските села се сдружават

Шуменските села се сдружават

Ще кандидатстват за финансиране от Европейския земеделски фонд

 

Селата от община Шумен да се обединят в три сдружения с цел кандидатстване с проекти  пред  Европейския земеделски фонд, това бе решено на работна среща в община Шумен. Ще бъдат създадени 3 регионални сдружения с нестопанска цел - две на териториален  принцип и едно – за развитие на туризма.

На териториален принцип в едното сдружение ще бъдат обединени селата Мадара, Коньовец, Царев брод, Панайот Волов, Белокопитово, Струйно, Лозево, Градище,  Черенча, Средня, Новосел и Велино. Другото сдружение ще обедини Васил Друмев, Дибич, Илия Блъсково, Овчарово, Вехтово, Ветрище, Ивански, Радко Димитриево, Мараш, Салманово, Друмево и Кладенец.  

Ще бъде създадено и трето сдружение с нестопанска цел, в което ще бъдат обединени селата, в които има предпоставки за развитие на туризма - Мадара, Ивански, Коньовец, Царев брод, Мараш, Новосел и Дибич. Предстои  членовете на всяко от сдруженията да изберат Управителен съвет, като всяко селище ще има равни права в сдружението, независимо от броя на жителите си, подчерта кметът на Шумен Веселин Златев.

Целта е сдруженията да получат средства за изграждане и възстановяване на пътища, канализация, водоснабдяване, осветление, паркове, площади, тротоари, улици, създаване и разнообразяване на предлаганите услуги, културни и спортни дейности, насърчаване на предприемачеството, развитие на селски туризъм и други чрез проекти, с които ще кандидатстват по Програма на Министерство на земеделието и горите  за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. 

След приемането на България за пълноправен член на ЕС, дейностите за развитие на селските райони у нас ще се финансират от Европейския земеделски фонд, като за периода 2007-2013 г. са предвидени 6 милиарда 324 млн. евро.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.