1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Швеция въведе екотакса за самолетните билети

Швеция въведе екотакса за самолетните билети

Целта е да се намалят вредните последствия от самолетните пътувания

От началото на април билетите за излитащите от шведски летища самолети вече са по-скъпи, след като правителството въведе еко-такса за всеки полет. Налогът е между 5 евро и 80 и 38 евро и 80 цента, в зависимост от разстоянието.

Събраните от екотаксата средства ще бъдат използвани за проекти за опазването на околната среда, съобщиха властите в Стокхолм. Целта е да се намалят вредните последствия от самолетните пътувания, изтъкна министърът на околната среда Изабела Льовин в интервю за шведски медии. По думите й през последните години броят на пътниците от местните летища се е увеличил многократно.

Затова сега всеки, който се качва на борда на самолет на шведско летище, ще трябва да плаща допълнително. Изключения се допускат за деца под 2 години, екипажите на самолетите и за транзитни пасажери.

Наскоро проведена анкета показва, че малко повече от половината шведи са съгласни с новата такса. Критика обаче дойде от консервативната опозиция в парламента в Стокхолм. Нейното предложение гласеше авиокомпаниите да да използват по-голям дял биогорива, вместо да се оскъпяват билетите за обикновените граждани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.