1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Швейцария разреши отстрела на 12 глутници вълци

Швейцария разреши отстрела на 12 глутници вълци

Агроведомството в Берн е одобрило заявки от пет кантона

След като все повече швейцарски фермери се оплакаха в земеделското министерство от нападения от вълци над пасищните им животни, правителството разреши отстрела на 12 от общо 32 глутници, регистрирани в страната.
 
Агроведомството в Берн е одобрило заявки от пет кантона и е издало разрешителни за селективен отстрел на две трети от младите вълци от други шест глутници. Това означава, че в двата кантона с най-голяма популация ще бъдат убити общо 80 животни.
 
За да ограничи размножаването на хищниците, правителството внесе промени в закона за лова. Те предвиждат и превантивния отстрел на вълци, дори и да не са регистрирани атаки срещу стопански животни или хора. Освен това ловният сезон беше удължен и сега е от началото на септември до края на януари.
 
По данни на правителството в Швейцария в момента има около 300 вълци в 32 глутници. Допреди три години техният брой е бил близо 100, а глутниците бяха 11. През 2019 са убити 446 стопански животни, а миналата година жертва на хищниците станаха 1480 овце, кози, говеда и коне. 
 
Редица природозащитни организации в страната протестираха срещу решението и обявиха, че ще го дадат на съд. Според организацията Про натура отстрелът противоречи на логиката, тъй като вълците сами регулирали своята популация. Там където има убити екземпляри, празнината щяла много бързо да бъде запълнена от нови, така че ловът нямало да промени нищо. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.