1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Швейцарците не искат в конституцията им да са записани стандарти и правила за производството на храни

Швейцарците не искат в конституцията им да са записани стандарти и правила за производството на храни

Инициативата за новите правила беше подета от зелени и фермерски организации

Швейцарците не искат в конституцията им да са записани стандарти и правила за производството на храни. Това показаха резултатите от общонационален референдум. 63 процента са против предложението.

Инициативата за новите правила беше подета от зелени и фермерски организации и за кратко време събра нужните подписи, за да се стигне до референдум. Вносителите настояваха държавата да определи стандарти за производството на храни с високо качество, направени по възможно най-ефективни и екосъобразни начини, с хуманно отношение към животните. Тези правила трябваше да важат и за вносните продукти и да подлежат на редовни проверки.

Резултатите от предварителните анкети показваха, че инициативата има голям шанс да спечели мнозинството от гласовете. Малко преди референдума обаче настроенията се обърнаха, след като противници на идеята изтъкнаха, че новите стандарти ще оскъпят храните. В момента цените в Швейцария са значително по-високи, отколкото в съседните страни, а нов скок носи риск от т.н. пазарен туризъм, т.е. хората да пътуват до Италия, Франция или Германия, за да купуват храна.

Против инициативата се изказаха и правителството и парламентът, с аргумента, че вмешателството на държавата ще доведе до по-високи разходи за населението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.