Симеон Дянков: Не е възможно намаляване на акциза на горивата

Снимка:

Миналата седмица стана ясно, че от началото на 2013 г. акцизът на стандартното дизелово гориво ще се повиши с 15 лв. за 1000 литра

Правителството ще промени нормативната уредба, за да даде възможност за по-широка конкуренция, която да доведе до намаляване на цените на горивата. Но не е възможно намаляване на акциза. Това обяви министър Симеон Дянков при посещението си в Панагюрище, предаде агенция Фокус, цитирана от duma.bg.

Идеята за законодателни мерки, насърчаващи конкуренцията в сектора, бе лансирана и от бившия му колега Трайчо Трайков преди дни.

Доскоро вицепремиерът защитаваше позицята, че е възможно да седне на масата за преговори в ЕС и да поиска по-нисък акциз за горивата, който да е съобразен с доходите на българите. Сега финансовото министерство предлага да се улесни конкуренцията, като се разреши данъчни складове в Румъния и Турция да съхраняват горива, които се продават в България.

Според експерти обаче тази мярка може да намали цените с до 1 стотинка на литър, докато поскъпването на петрола ще ги увеличи с нови 2-3 стотинки.

"За съжаление не може да се намали акцизът, тъй като при влизането на България в ЕС подписаните споразумения предвиждат поетапно увеличаване на акциза. Грешка е било да се разписва споразумението по този начин, тъй като доходи и акцизи трябва да са пропорционални. В момента акцизът е под минималния праг. Има теоретична възможност да се поиска намаляване, но за целта трябва да има решение на ЕК и всички останали 26 членки на ЕС. В девет от тях трябва да се проведе референдум, т.е. това няма да стане веднага", обясни вицепремиерът.

По думите му идеята за ползване на националния резерв също не може да се задейства, защото тя трябва да се изпълни едновременно от голяма група държави в ЕС. А първата среща на финансовите министри от общността е чак в средата на септември", допълни Дянков.

Миналата седмица стана ясно, че от началото на 2013 г. акцизът на стандартното дизелово гориво ще се повиши с 15 лв. за 1000 литра - от 630 на 645 лв. Причина за това е предварително договореният график с ЕС. Първоначално Дянков обяви, че увеличението ще е с една стотинка (без ДДС). Но стана ясно, че дизелът с биодобавка (за чието въвеждане също има график и вече ще е масов) се увеличава повече - с 8 ст. на литър.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.