1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Синдикатите от БАН и ССА с отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов

Синдикатите от БАН и ССА с отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов

Според учените министър Владислав Горанов показва пренебрежение към българската наука

След широкия обществен отзвук от мълчаливото протестно шествие на работещите в БАН и ССА в Деня на народните будители и участието на финансовия министър Владислав Горанов по Нова Телевизия, синдикатите изпратиха отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов.

В него учените категорично отказват да приемат изказванията на финансовия министър Владислав Горанов. Според учените изказвания от подобен род показват пренебрежение към българската наука и нейните носители и пълно неразбиране на нейното финансиране.

Според изказване на Горанов науката трябва да бъде свързана с бизнеса, така че той да е заинтересован и да инвестира в нея. Според учените нито БАН, нито ССА бягат от обслужване на бизнеса. По техни данни БАН дава 73% от патентите, а ССА притежава 90% от сертификатите за сортове полски култури и е създала над 170 нови сорта през последните 5 години. Двете Академии имат стотици договори за обслужване на български предприятия.

Според учените геноцид към българската наука се провежда повече от 25 години и са категорични, че ако не се вземат мерки за решаване на проблема ще бъдат принудени да предприемат по-интензивни протестни действия.

Вижте целия текст на писмото...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.