1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Система ще предупреждава за наводнения в страните по поречието на р. Дунав

Система ще предупреждава за наводнения в страните по поречието на р. Дунав

От общо 19 крайбрежни държави в нея участват 10 - Австрия, България, Германия, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Румъния, Унгария и Чехия

 

Система, предупреждаваща за опасност от наводнения, заработи в поречието на р. Дунав. Тя ще дава информация за опасност от наводнения на десет крайбрежни държави - Австрия, България, Германия, Молдова, Словакия, Словения, Сърбия, Румъния, Унгария и Чехия.

Европейската система за предупреждение при наводнения по Дунав (Danube European Flood Alert System, Danube-EFAS) прави прогнози за валежи и наводнения в поречието на Дунав.

Информацията е на разположение на властите денонощно на уебсайт с парола, но не е достъпна за обществеността. Властите в крайбрежните на Дунав страни ще имат до десет дни, за да се подготвят за евентуални наводнения.

Системата бе създадена от Международната комисия за опазване на река Дунав във Виена и от Изследователския център на Европейската комисия.

Десетте страни участнички й осигуряват данни от над 4000 станции за измерване на валежите. Водят се преговори в системата да се включат Хърватия и други страни от района.

"Дунавската система е първата подобна, която покрива басейна на цялата река. Мисля, че в това отношение тя е уникална в Европа, а според мен и в света", каза пред журналисти ръководителят на проекта за системата за предупреждение Ад де Роо от Изследователския център на ЕК.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.